Este hormonul masculin prin excelență, determinând dezvoltarea caracteristicilor sexuale, dar acționând și asupra mușchilor, oaselor și a sănătății în general, în special în cazul bolilor metabolice.
Este hormonul masculin care determină dezvoltarea caracteristicilor sexuale. Dar testosteronul are și alte funcții importante și, într-o mică măsură, este produs și la femei. Să analizăm mai îndeaproape ce este, la ce folosește și care sunt valorile sale normale.
Ce este testosteronul
Testosteronul este un hormon steroidic (adică de natură lipidică) din grupul androgenilor, produs la bărbați în cantități mai mari de testicule și, în special, de celulele Leydig prezente în cadrul acestora, iar la femei de ovare, unde producția de testosteron este o etapă intermediară în secreția de estrogeni. La ambele sexe, o proporție mai mică de testosteron este, de asemenea, eliberată de glandele suprarenale.
Așa-numiții hormoni androgeni sunt implicați în definirea caracteristicilor masculine primare (dezvoltarea testiculelor, maturarea spermatozoizilor etc.) și a caracteristicilor masculine secundare (timbrul vocii, barba, distribuția părului, musculatura).
La ce este folosit testosteronul și care sunt valorile sale?
Acest hormon fundamental are două funcții importante: paracrine și endocrine. Testosteronul secretat de testicule acționează endocrin pentru a stimula evenimentele periferice (cum ar fi creșterea masei musculare) și paracrin pentru a stimula spermatogeneza în tubulii seminiferi adiacenți.
Funcția paracrină este, de fapt, tipul de secreție celulară prin care substanța secretată rămâne în spațiul interstițial dintre o celulă și alta, în loc să treacă în fluxul sanguin și să ajungă astfel la organe. În acest caz, celulele sunt tubulii care însoțesc dezvoltarea spermatozoizilor. Pe de altă parte, testosteronul din sânge, transportat de anumite proteine, acționează asupra organelor care au receptori pentru testosteron.
Testosteronul: rolul în sex
În faza prenatală (săptămâna a șaptea până la a douăsprezecea), testosteronul determină sexul copilului nenăscut prin reglarea dezvoltării organelor genitale externe. Hormonul rămâne aproape silențios până la vârsta prepubertară și apoi pubertară, când cunoaște o producție crescută și este responsabil la băieți de distribuția părului, creșterea bărbii, creșterea glandelor sebacee, creșterea penisului, scăderea timbrului vocii, creșterea musculară și osoasă și reducerea grăsimii hipodermice.
La vârsta adultă a bărbaților, testosteronul scade lent odată cu vârsta. Nivelul de testosteron joacă un rol important în sexualitate, reglând dorința sexuală (al cărei deficit este adesea asociat cu disfuncția testosteronului), erecția și satisfacția sexuală. Contribuie la fertilitate și influențează calitatea și cantitatea de spermatozoizi produși, deoarece acționează asupra tractului seminal și a prostatei.
Testosteronul influențează, de asemenea, sistemul musculo-scheletic și buna stare de sănătate în general, în special ca protecție împotriva bolilor metabolice, cum ar fi hipertensiunea și diabetul zaharat, și, conform unor studii recente, împotriva depresiei. Producția de testosteron este, de asemenea, legată de ritmul somn-veghe: nivelul de testosteron este cel mai ridicat dimineața și scade pe parcursul zilei pentru a atinge cea mai scăzută valoare în timpul nopții.
Producția zilnică de testosteron la bărbați, odată ce aceștia ajung la vârsta de 30 de ani, tinde să scadă anual cu 1%. La bărbații adulți, după vârsta de 18 ani, producția medie variază între 240 și 950 ng/dl. La femei, valoarea este cuprinsă între 8 și 60 ng/dl (date Mayo Clinic Laboratories).